Puan Roy ♥ Cerita si Petet ♥: 2014

Selamat Ulang Tahun....




Actually yesterday our aniversary perkenalan kami suami isteri yg ke10 tahun..

Ingat lagi mula mula kenal dulu..suami seorang yg pendiam dan tidaklah berapa femes di kalangan pelajar pelajar sekolah mahupun dalam kelas kami.. Tapi tu yg membuatkan aku suka kat dia, ya lah malas bersaing lah katakan  hehehe.. Tapi tidak d sangka banyak jugak yg minat dia..siap bagi tau aku lg...ada yg sengaja buat kami begaduh jugak...ada yg tipu macam mereka becinta pun ada..hahahaaa..macam macam..

Ingat lagi 1st time bertegur sapa..  Actually dia yg mula urat urat aku dulu tapi dia tidak mau mengaku sampai sekarang..hahaaaa..dia ni ada tabiat yg tidak ingat benda yg lama dan tak penting ( ni aku benci!!! Bagi aku semua hal kami penting kot!!!! ) back to story 1st aku sedar akan kewujudan beliau dalam kelas tu bila bermain main dengan kawan kawan lelaki aku, biasalah time kecik kecik kerja aku main seja dalam kelas belajar tidak...rialiti.. So time bermain tu aku dengan tidak sengajanya terlanggar dia..ter ok teeerrrr.. So aku pun marah kat dia ala ala macam ni " uiii buta ka langgar langgar urang ni " dia pun senyum seja then aku sambung main g..entah bila time aku belajar..tu yg sampai sekarang masih bengap..hahahaaaa..

Di sambungkan cerita selang berapa hari lepas tu, time rehat dia datang dekat aku then mintak biadota..dulu dulu tiada istilah mintak no phone..hhahhaa  zaman dulu kala telefon pun telefon rumah.. Lepas tu aku pun blur asal budak mata sepet rambut belah tepi tapi comel ni mintak biadota aku kan.. So aku pun suru dia bagi jugaklah... Pendekkan cerita lepas tu kami mula kena gosip because rapat dah kan.. Rapat pun sebenarnya sebab selalu teman kawan aku dating dengan kawan dia.. Kami pun secara logiknya dating sekali..miahahahhahahaa.. Entah bila kami istiharkan kami bercinta...rasanya tiada tapi semua kawan kawan dah tahu kami bercinta..ok lah tu..tiada ruginya.. Aku suka type lelaki pendiam ni..hehehe..tu aku suka kat dia...

Then aku pindah sekolah.. masuk teknik...kami pun terpisah jauh tapi kami still berhubung..time tu masing masing ada handphone kan...senang sikit sms sms ni bagai...
After SPM kami mula renggang dengan ada dan femesnya dota masa itu aku pun d abaikan oleh beliau... tapi time tu aku tidak kisah sangat..maybe sebab handphone kan..ada kawan kawan beduyun duyun sms aku pun mula tidak merasa keadaan beliau sebagai kekasih...memang time tu rasa cinta kami cinta monyet seja..then kami break...

Then berbulan berlalu..dia still contact aku sebenarnya..then aku still rasa his the 1 but dengan ego yg tinggi aku abaikan seja dia dan berpoya dengan lelaki lain.. I wish i can ulang masa, pati aku setia...dia pun tahu aku buat dia begitu tapi dia pun ego tinggi bagai so masing masing buat hal sendiri..

2 tahun jugak kami just contact macam orang biasa...kadang ada rindu d hati tapi tidak d kisah..tengah siok menjadi hamba Allah yg mungkar kan..dalam 2 tahun tu la aku rasa macam mau p hospital sakit jiwa mintak d karankan moga aku lupa apa yg aku buat dulu...tapi sangat mustahilkan..

So then 1 malam ni aku rasa tercari cari akan beliau..dengan berani hati aku call dia..dia jawab dengan slumbernya tak tahu aku yg call..lepas SPM tu aku tidak pernah call dia pun..dia seja yg rajin call aku selang 1 2 bulan gitu..lepas malam tu lah kami mula rapat balik..pelbagai jenis masalah aku dia sedia mendengar...dia sentiasa ada bila aku perlu..tapi sebenarnya kami belum menjalin cinta yg sebenarnya time tu..just seperti biasanya kami terpisah 2 tahun tu..seperti kawan..dengan memberanikan diri aku mintak putus dengan bf aku time tu..lama sudah aku tidak ngam dengan mamat tudd..banyak keadaan dan perangai dia yg tidak ngam dak aku tak suka..tapi sebab tiada penguat dan pemberi semangat aku abaikan..tapi 1malam tu aku beranikan diri..then lepas tu bukan main aku d jadikan bahan makian suka hati dia...amboi engkau pikir aku d lahirkan d dunia ni untuk kau maki maki..sorry ok pegi maki nenek engkau lagi bagus.. Bodoh!!! ...tapi dalam keadaan begitu suami aku still dengan aku..dia kuat dan tabah bersama aku..bertapa aku bersyukur..ramai jugak kawan kawan dia yg suruh tinggalkan aku then dia ada jugak tinggalkan aku..aku pun tidak mampu pertahankan dia .so i let him go...sedih....

( apalagi aku dapat tahu dia suda ada pengganti aku dan mulai bahagia jauh nun d sana...hati mula gusar dan tidak mau melepaskan dia )


Tapi dengan izin Allah segala doa aku d makbulkan..ingat lagi time form 3 ada cikgu mathematic suru baca dalam hati hari hari cakap math tu senang...math senang so ada jugak aku buat then aku lulus math PMR..hahahaha...rasanya tu doa antara yg termakbul...tapi sebenarnya aku lg banyak berdoa moga yg bernama Royley time tu menjadi jodoh aku... Dan rasanya doa itu d makbulkan Tuhan sekali...Alhamdulillah...oleh itu beliau kembali kepada ku..then kami bertahan sampai sekarang...banyak rintangan kami..tapi lepas tu dia sentiasa bertahan sikit pun tidak goyah..aku bole nampak kesungguhannya d situ..bukan tidak pernah bergaduh lepas tu, tapi bagi aku itu lumrah orang bercinta..hal kecik d besarkan..manakan hal yg besar tidak memutuskan kalau dah hal kecik pun d besarkan makin lah besar hal besar tu kan..bagi aku itu dari pasangan itu sendiri untuk berbincang dan menyelesaikan..bagi kami masalah kecik atau besar kami bincang bersama menangis bersama dan akhirnya ketawa bersama...macam lagu black tu ha..hahahaaa..

2013 lalu kami mengambil keputusan untuk berkahwin..dan sekarang kami tengah menantikan baby kami keluar..hahahhaa..part ni aku malas mau story sekarang..not in mood...mood just nak share tentang ulangtahun ini terjadi...

Bukan senang cerita kami, sangat sangat bukan senang..aku tegaskan di sini..bukan senang ( kau tak lalui apa yg aku lalui, kau tak rasa apa yg aku rasa, jalan cerita kau lain aku lain, kau bukan aku dan aku bukan kau, kau beruntung tak punya cerita macam aku dan aku beruntung dan tak mau jadi macam kau ) tp dengan izin Allah...semua berakhir dengan gembira buat masa ini...dan aku berdoa, moga bahagia itu sampai akhir hayat kami... Moga Tuhan bagi kami bahagia itu...aminnnn..

Dulu aku pernah lemas boleh kata hampir mau mati lemas jugak lah..hahahha..ingat lagi  dia la my hero...selamatkan aku..tu antara sebab aku kuat rasa cinta dengan dia..masa tu form 1 lagi :)

Actually kemarin kami lupa aniversary ni..hahahha..malam becall baru ingat then aku cakap mau sambut...mau makan kek..boleh pulak dia ketawa kan aku...eeee gerammmmmmmm!!! Siap kau nanti balik aku kerjakan...


* banyak cerita aku dah potong..dan mengeluarkan watak watak lain dalam cerita ini untuk menyenangkan dan memendekkan cerita..dan tangan aku dah sakit sebab post dari telefon kakak aku..hahahhhaa..maklumlah brodbend dah tiada..tidak online dari leptop...Tu sebab panjang lebar cerita tiada bergambar..hahahahaa..

Wish my kesihatan ok..moga mampu membawa baby kami yg tecik tecik dalam perut ni tau :) 

Bai...


☆☆☆ Terima Kasih Sudi Baca...Lain Kali Baca Lagi ☆☆☆

Mummy-to-be is me :)

                
ni muka konon konon bahagia sebelum jumpa doktor untuk comfirmkan pragnent or not


Salam sayang dari hamba, asal update blog akan ayat ini yg terkeluar dahulu "lama tak update, apa khabar blogku, bila bosan baru update" gitu...kan..hahahaa..akulah salah satu blogger jenis tu :p

Aku just nak share story hidup aku sekarang ni...Mengikut tajuk yg d beri sudah memberikan tanggapan entry apa yg bakal aku leterkan kan???? so terus ke point aku menulis ni...Cewahhhh...Aku just nak bagi tahu yg aku bakal menjadi mummy oktober 2014 nanti..hehhee..Betul cakap ni aku takut sangat..Yakin langsung tak ada apatahlagi pengalaman...Adik aku lahir dulu pun aku just cuci kain baju dia jjeerrrr...Tidak buat banyak pon...Pegang adik aku time baby apa lg..Haram takut..hahhaaa...
     ni lepas dari makmal..keputusan positive..yabedabeduuuu..       

Jesteru itu, perasaan aku sangatlah tidak menggambarkan yg aku akan jadi mummy yg betul dan baik, huhu...Tapi kata orang, oranglah yg kata bukan aku...Perasaan sayang pandai berdikari tu akan ada dengan sendirinya bila kau dah jadi mak mak..ya kah???? betul kah??? Kalau betul Alhamdulillah lah kuranglah takut aku ni...Ya lah, sebagai perempuan yg tidak pernah punya anak, tidak suka budak, tidak biasa dengan budak, tidak pandai jaga budak, dan sebagai hamba Allah yg pemalas, penakut, dan tidak taat kepada Tuhannya ini perasaan gusar tu menyelubungi hati dan perasaan ku serta otak ku yg lembab ni...Serius cakap...Yakin jauh sekali...

Tapi kalau semangat tu, nuhhhh jauh sudah..hahaha...Semangat mahu beli itu beli ini..Duit jeerrr tak ada..haahhaa..Kesian kn...Almaklumlah suami baru bekerja 1 bulan..Tu pun company yg dia urus sendiri...Kelang kabut sikitlah..Mana tidak cukup kelengkapan lg..So gaji pun cukup makan sejalah..Mahu cerita beli kereta rumah jauh lagi lah..hhahahaa..Tapi tidak apa, aku senentiasa mendoakan yg terbaik untuk suami beta yg tercinta serta bakal keluarga kecil beta nanti...Semoga dia dapat membantu sedikit sebanyak kedua belah keluarga kami...Amin....dah dah, malas story hal kerja ni..Aku pun bukannya buat kerja sangat pon...Tidur seja d bilik belakang..hahaha..

Sebenarnya aku nak story perasaan kami suami isteri selepas dapat tahu yg kitaorang bakal jadi mummy and daddy ni..hehee..Actually kami tidak plan langsung nak baby bulan berapa, tahun berapa, 2015 ka 2020 ka..Jauh tidak...Kami just ikut ketentuan Allah, usaha tidaklah sangat..Lagi pun keadaan kami belum mengizinkan untuk berfikir punya anak sendiri...Just macam biasa sejalah...Then hari tu kita cerita ceritalah malam ulangtahun 5 bulan kami sudah berkahwin, cerita punya cerita teringat yg aku belum period lagi untuk bulan tu yakni bulan januari 2014 ni...

So esoknya si suami cakap beli test pregnancy lah aku pun pegilah beli dengan dia...Time tu duit pun cukup cukup...So belilah yg murah yg biasa biasa tu...Selalu orang beli sampai 2 3 kan tuk meyakinkan tapi kami mampu beli satu seja..hahahahaa...Tapi tak apa, kuat hati cakap kalau nagetif ka positive ka biarkan saja..Cukup dapat tahu jawapan sudah lah...Then kami balik rumah test terus masuk tandas...Ikut instaction tu dia cakap tunggu 5 minit..So kami pun dengan gigih tengok keset tu 5 minit tidak kelip kelip..hahaha..Tipu...Tunggu punya tunggu 10 minit berlalu line tetap 1 seja yg keluar..Rasa hampa sikitlah..Then suami suru tunggu lagi "maybe lambat sikit" aku pun "ok" aku ke dapur kemas kemas surat kabar buat kerja sikit penuh yakin lepas setengah jam pegi tengok balik..Hampa..Still 1 garis...Time ni kecewa sangatlah tapi tidaklah tunjuk kat suami..Kang kena bahan..hahahaha..Tapi sebenarnya dia pun diam diam sudah..Dalam hati kecewa jugak la tu...hehe i can see it...Aku yg tidak puas hati ni teliti dengan betul..hahaha..Then aku perasan actually keset tu ada dua garis, tapi samar samar yg satu tu..Aku pun suruh suami tengok betul betul..Pas tu dia mesej kakak dia tanya, kakak ipar aku cakap kalau samar samar satu garis ada tu..Maksud dia mengandung lah...Dia suruh ke klinik for sure kan sangkaan tu..So then kami pergilah klinik Lahad Datu...Menuju ke sana punya banyak hal pulak, kena beli dapur tong gas la, periuklah..hhhmmmm ikut kan seja apa kata my dad sebab aku jugak yg bising kat sini tinggal berdua dengan suami susah masak tiada tilam...So bapak aku yg beli semua tu...Anak bapaklah katakan..hehhehe...
kita mampu beli yg murah ni seja :) tapi berguna jugak lah...
ni lepas 3 or 4 jam tak silap... 


Lepas doktor tu surekan aku mengandung kami pun balik..Lompat lompat sikit time d klinik tu..Gembirakan..hahaha..Suami pun ikut lompat lompat...hahahah..Cute seja..hahahahaa...Then kami balik rumah...Sebenarnya tu bukan rumah pon....Tempat tinggal sementara seja...tidak mampu sewa dan beli rumah sendiri lagi kan...Sampai rumah ternampak keset tadi dah ada garis terang menderang kaw kaw punya line kedua tu, haaaaaa punya lama nak tunggu baru tahu kalau macam tu..Biasalah murah punya kan..Maybe memang macam tu...How can i knowlah -_-

Dua tiga hari lepas tu balik kota kinabalu..Maklumlah semester sudah start balik...Selera ok lagi time ni, rajin bebeno pegi beli bermacam jenis sayur dan susu...Lepas seminggu nah ambek kau nikmat mengandung tu...Nangis...Selera entah hilang kemana, tidur boleh boleh 24jam..Malas amat...Aku pun mengambil pendekatan terhadap kes ku ini dengan meminta cuti dari Cosmopint, kena kasi 2 minggu..Kira ok lah...

Tapi bila balik Lahad Datu aku asyik pendarahan, spotting..So doktor kasi lagi cuti 1 minggu..Rehat banyak katanya...Aku hampir kena tahan kat hospital tapi aku tak mau, malas aku...tidak best tinggal hospital tu..Aku pernah jaga makcik and my dad dulu..Eeeee tak suka laangsung...Actually aku ada masalah keputihan yg amat banyak so risiko kepada kandungan a.k.a my baby...huhuhu sedih time dengar doktor comel kecil kecil tapi banyak mulut macam aku tu cakap gitu..hahaa..dia cakap baby dalam keadaan begini 50-50% seja untuk hidup..Sedih amat tapi terima dengan hati yg terbuka...Kalau sudah Allah tentukan rezeki kami ini, maka inilah rezeki kami...Kalau belum, maka tunggu dan tingkatkan usaha..hahahhahaa...
1st scan baby..kecik seja..baru 14.7 mm


Banyak kali jugaklah pegi klinik dan hospital sebab ada pendarahan, walaupun sikit aku tetap gigih pergi untuk check jantung my baby still berdenyut atau tidak...Alhamdulillah sampai la kemarin 6 mac ada temujanji jumpa doktor, check jantung baby still bedegup dengan lajunya...Gembira tengok dia dah besar, sebab 1st check tu nurse cakap baby kecik sangat..tanya punya tanya sebab mummy dia tidak makan kn..selera tiada..so minum air seja, susu pun tidak...Just buah buah seja yg mampu d telan mulut puaka daku ni...
yg ni pulak 3 mac...dah 27.4 mm besar baby :)


Ahad nanti kena balik Kota Kinabalu balik, cuti sudah habis bro...Sedihnya...Perasaan masih tidak mampu dan larat...Oh siksanya...Tapi akan ku gagahkan diri beta ini...In Sya Allah...Moga Allah merahmati hambanya yg kerdil lg hina ini...Amin..
.

☆☆☆ Terima Kasih Sudi Baca...Lain Kali Baca Lagi ☆☆☆

















 
Copyright © . All Right Reserved by Puan Roy